Open brief aan sprekers voor het Apostolisch Genootschap

Het Apostolisch Genootschap probeert links en rechts krampachtig haar imago op te poetsen door te rommelen in de zelfhulp-hoek. Daarbij huren ze prominente sprekers in om deze grijze, dolende sekte een fris nieuw gezicht te geven. Het lijkt erop dat veel van de sprekers geen idee hebben door wie ze zijn ingehuurd. Want hoe kun je over zaken als zelfontplooiing en eigenwaarde praten als je weet hoe het Apostolische Genootschap individualiteit eerder als een ziekte zag?

Daarom hier een open brief aan deze sprekers. Kopieer hem, mail hem naar de sprekers, verwijs ernaar als je op een social media bericht van zo’n spreker reageert of doe ermee wat je wilt. Spread the word!

Beste spreker,

Natuurlijk begrijp ik dat je het liefst zoveel en zo vaak mogelijk praat over jouw expertise. En dat je je daarvoor laat inschakelen door allerlei organisaties. Ik snap ook dat je niet al die organisaties eens goed tegen het licht kunt houden. Bijvoorbeeld om te kijken of ze wel een beetje deugen. Of je niet wordt ingezet om wit te maken wat eigenlijk gitzwart is.

Mag ik je daarbij helpen? Binnenkort spreek je op een bijeenkomst van Iederal of het Apostolisch Genootschap. Beide clubs presenteren zich als Humanistisch of menslievend of wat het marketinglabel van dat moment nu ook is. Veel van hun evenementen gaan om eigenwaarde, individuele groei of de omgang met anderen. Dat zou je met een beetje gevoel voor cynisme grappig kunnen noemen.

En dat zit zo: het Apostolisch Genootschap heeft duizenden mensen diep beschadigd. Het was, en is voor een groot deel nog steeds, een sektarische club. Die jarenlang een leider had die voor de leden bepaalde wat ze wel en niet mochten doen en denken. Niks persoonlijke ontwikkeling, niks zelfwaarde: het woord van de Apostel was wet. Nieuwe baan? Toestemming vragen. Als vrouw willen werken? Toestemming vragen. En dit is nog maar een fractie van de misstanden.


Net voor Corona verscheen het boek: Apostelkind (https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/apostelkind/) . Auteur Renske Doorenspleet was zelf jarenlang Apostolisch en schetst in dat boek hoe haar ogen opengingen. En van verbazing nooit meer dicht. Apostelkind beschrijft de cynische, methodische manier waarop Apostel Slok en later zijn zoon als opvolger, beslisten over het lot van duizenden mensen. En dan laten we het onderwerp van de vele miljoenen die zij daarmee verzamelden, nog maar even onbesproken. Of hun kapitale villa’s en full-option Mercedessen. Met chauffeur.

Het boek maakte veel los. Herinneringen die we vaak liever niet nog een keer hadden beleefd, strijd tussen ouders die nog in de sekte zaten en kinderen die eruit waren gestapt, tot aan volwaardige trauma’s. Hoe ik dat weet? Ik was één van de ‘volgelingen’. Tot ik eruit stapte. Na het verschijnen van het boek zijn we door het Apostolisch Genootschap beschimpt als ‘afvalligen’, als ‘hooguit 2% die ontevreden was met de licht sturende manier van leidinggeven.’

Er zijn excuses aangeboden. Met terughoudendheid. Zonder echt door de knieën te gaan. Velen van ons hebben het kunnen afsluiten. Maar bij anderen scheuren de wonden weer open als we zien dat deze sekte, die onze jeugd stal en menig zelfbeeld onherstelbaar beschadigde, mooi weer speelt door mensen van naam, mensen zoals jij, in te huren.

Als je – ondanks deze donkere geschiedenis van je opdrachtgever – toch gaat, wil je daar dan aan denken? En misschien kun je, namens de duizenden directe en indirecte slachtoffers van het Apostolisch Genootschap, dan 1 of 2 kritische vragen stellen of opmerkingen maken?

Dank je voor je aandacht.  

5 reacties op “Open brief aan sprekers voor het Apostolisch Genootschap

 1. Wat een uitstekende tekst en goed bruikbaar om de externe sprekers hun ogen te openen voor de duistere club waarvoor zij zich voor het karretje hebben laten spannen. Dank daarvoor.

 2. Prima brief. Hoop dat de lezer het echt leest en niet enkel aan zijn fee denkt, want voor niets zal hij/zij het zeker niet doen.

 3. Terechte opmerkingen aan mensen, die inderdaad veelal niet compleet op de hoogte zullen zijn van de achtergrond van de organisatie die hen inhuurt. Het zal overigens weinig impact hebben. Het vermogen van het ApGen om alle zelf veroorzaakte drek en hoon te overleven lijkt misschien niet voor niets op dat van ongedierte, dat juist gedijt in een ongezonde omgeving.
  Al klopt die vergelijking waarschijnlijk niet, aangezien hun ledental gestaag achteruit hobbelt.

 4. Hoi Eelco,

  Ik heb in 2020 ook al met drie sprekers gemailed over dit onderwerp. Twee van de 3 sprekers namen het in beraad. 1 heeft nooit van zich laten horen. Maar ik had dan ook niet zo’n mooie brief als jij. Ik deed het met wat links:

  Beste …,

  Ik zag in de agenda dat je zal spreken voor iederal op 5 november. Je bent je misschien niet bewust van het feit dat iederal een merk is van het apostolisch genootschap. Het apostolisch genootschap is een enge sekte, waarin ik ook opgegroeid ben. De beerput is net open, zie ook de excuses die ze 11 oktober jongstleden gemaakt hebben via de landelijke media. Ik kan me voorstellen dat je je naam niet wilt verbinden aan een enge sekte die bovendien momenteel ook nogal in opspraak is.

  Een gewaarschuwd mens telt voor 2, zoals je weet.

  Bronnen:
  Iederal: https://www.iederal.nl/over-iederal/
  Apostolisch Genootschap: https://www.apgen.nl/
  De excuses: https://nos.nl/artikel/2351921-apostolisch-genootschap-biedt-excuses-aan-na-publicatie-boek.html en https://www.apgen.nl/over-ons/reflectie-op-verleden/verklaring-van-het-bestuur/
  Een radiodocumentaire van OVT: https://www.nporadio1.nl/ovt/onderwerpen/56598-2020-04-05-het-spoor-terug-apostelkind
  Apostelkind van Renske Doorenspleet: https://renskedoorenspleet.nl/boek-apostelkind/
  De beerput: https://apostelkinderen.nl/blog/

  Met vriendelijke groet,

  Rob Meerwijk

 5. Bij ons noemen ze zo’n brief ‘stoken’. Het is alsof je hedendaagse katholieken om de oren slaat met het Rijke Roomse Leven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *