Artikel Friesch Dagblad 22 juli 2020

Apostolisch Genootschap geeft fouten toe


Dit is een overgetypte versie van een artikel in het Friesch Dagblad. Het artikel is niet online verschenen. Alle copyrights: Friesch Dagblad / NDC mediagroep.


Van leden werd een kritiekloze volgzaamheid gevraagd

Baarn | Het Apostolisch Genootschap, een religieus-humanistische beweging, onderkent ‘de schaduwzijden van het eigen verleden en de impact van de ideologisch getoonzette opvoeding in de jaren zeventig en tachtig’. Dat liet het genootschap weten naar aanleiding van de ‘dialooggesprekken’ die zij voerde met (ex-)leden over de negatieve effecten die zij hebben ervaren door hun (jeugd)lidmaatschap.

Zeker 38 personen deden hier tot nu toe aan mee. Daarnaast zijn er nog ruim tachtig gesprekken en e-mailcontacten met (ex-)leden geweest. Aanleiding voor de dialooggesprekken vormde de grote hoeveelheid reacties op sociale media na de publicatie van het boek Apostelkind van ex-lid Renske Doorenspleet in april dit jaar. Tientallen ex-leden gaven in de media aan zich in het boek te herkennen. Op basis van de gevoerde gesprekken zegt het Apostolisch Genootschap nu dat er in het verleden ’te weinig aandacht was voor het individu, wat vooral jongeren belemmerde in hun ontwikkeling. Ook was er sprake van ‘kritiekloze volgzaamheid’ die van de leden werd gevraagd en was er te vaak een doofpotoplossing voor menselijk leed; bij echtscheidingen of andere gezins- of maatschappelijke problemen. Dit was reden om in 2007 de geestelijke – en jeugdverzorging te professionaliseren met een duidelijk begrenzende gedragscode.

Beweging is hoopgevend
Op de website NieuwWij staan inmiddels veel negatieve reacties te lezen op de verklaring van het Apostolisch Genootschap. Veel ex-apostelkinderen zijn verontwaardigd, omdat het genootschap de resultaten van de dialooggesprekken al heeft bekendgemaakt voordat er overleg met hen is geweest. Ex-lid Doorenspleet: “Dit wekt de suggestie dat de uitkomsten van tevoren al vastlagen, althans voor het Apostolisch Genootschap, en daarom hoop ik op echte extern, onafhankelijk onderzoek waarbij de belangen van de ex-leden voorop staan. Maar er is duidelijk beweging bij het genootschap, en dat lijkt hoopgevend.” Het Apostolisch Genootschap kende lang een autoritaire, centralistische cultuur waarin de apostel (de geestelijk leidsman) centraal stond, schrijft de beweging. ‘Rond het jaar 2000 kwam er een einde aan de persoonsverheerlijking van de apostel en was op alle fronten meer aandacht voor het individu. Intern werd daar veel over gecommuniceerd. Met ex-leden was hierover geen structurele dialoog.’ De oproep van het genootschap leverde ruim 120 reacties op van leden en ex-leden. Eind augustus worden de uitkomsten van de dialoogsessie gedeeld. Begin september staat nog een dialoogbijeenkomst gepland.

Eén reactie op “Artikel Friesch Dagblad 22 juli 2020

  1. Thank you for sharing. It remains shocking to me that so many of us have had our childhoods interfered with due to a personality cult that we were told was the best religion in the world at the the time

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *