Persbericht

Op donderdag 15 april 2021 is onderstaand persbericht, opgesteld door een paar ex-leden, op persoonlijke titel verstuurd aan verschillende media:

We willen deze gelegenheid aangrijpen om ex-leden die twijfelen over contact met het Meldpunt te wijzen op de mogelijkheden. Daarover meer onder het persbericht.

***
Aanvulling 10/5: Inmiddels zijn er 122 meldingen binnen.
***

Ruim 70 meldingen tot dusver bij meldpunt misbruik Apostolisch Genootschap

“Ruim 70 mensen hebben zich tot nu toe gemeld bij het meldpunt voor de compensatieregeling voor slachtoffers van het Apostolisch Genootschap. Het meldpunt is ingesteld na de recente publieke excuses door bestuursvoorzitter (‘apostel’) Bert Wiegman. De regeling biedt financiële compensatie en psychologische ondersteuning voor leden en ex-leden die ‘miskenning, beknelling en emotionele pijn’ hebben ervaren’, aldus de website van het Genootschap. De compensatieregeling staat alleen in het jaar 2021 open. Aleid Wolfsen, tevens werkzaam als voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, is aangesteld als voorzitter van de meldpuntcommissie.

Apostelkind

Aanleiding voor het meldpunt was het boek ‘Apostelkind’ van Renske Doorenspleet waarin ze de geschiedenis van deze groep, die tot 2001 uit zo’n 30.000 leden bestond, verweeft met haar eigen herinneringen. Dit boek, dat precies een jaar geleden verscheen, leidde tot honderden reacties van lezers die zich in het relaas herkenden, en onder meer een website opstelden met tientallen ervaringsverhalen. Hier is te lezen dat apostelkinderen opgroeiden in een omgeving waarin ze leerden te gehoorzamen aan hun Leider en de groep, via meer dan 500 liederen, jeugdrichtlijnen en dagelijkse bijeenkomsten zoals koren en jeugdkringen. De onrust die volgde op de verschijning van het boek, leidde tot een intern onderzoeksrapport, dat op 1 september werd gepubliceerd. Hierin spreken circa 120 leden en ex-leden zich uit over ‘een sterk hiërarchisch dictatoriaal leiderschap met als gevolg persoonsverheerlijking van de apostel’ met ‘ machtsmisbruik’ en een ‘zwijgcultuur’ met ‘voorgeschreven richtlijnen’, publieke vernedering en uitsluiting. Het Genootschap had tot de jaren 90 een zeer gesloten karakter, vooral onder apostel Slok senior, die het Genootschap precies 70 jaar geleden oprichtte, en zijn zoon Slok junior, die tot 2001 de geestelijke leidsman was. Op dit moment is Wiegman de geestelijk leider, hij is tevens werkzaam als medisch specialist.”

Voor vragen over dit persbericht kun je terecht bij de redactie van Apostelkinderen: info@apostelkinderen.nl

We willen ex-leden erop wijzen dat het ook mogelijk is om een melding doen of een verzoek in te dienen bij het meldpunt zonder voor de commissie te verschijnen, je persoonlijke verhaal tot in detail uit de doeken te doen, of aanspraak te maken op een vergoeding of ander vormen van hulp. Je kunt ook alleen melden.

De afgelopen maanden hebben meerdere ex-leden gebruikgemaakt van deze mogelijkheid, omdat ze willen dat ook hun stem gehoord wordt, en ook hun melding meetelt in de statistieken.

De redactie is ook aangeschreven door verschillende ex-leden die van het Apostolisch Genootschap heel graag erkenning willen. Sommigen zijn van mening dat de wijze waarop de apostelen L. Slok en J.L. Slok leiding gaven aan het genootschap schadelijk is geweest. Ook willen zij dat het huidige bestuur nadrukkelijk afstand neemt van de handelwijze in de periode 1970-2000.

De commissie heeft laten weten af te wachten hoeveel melders met een dergelijk verzoek om erkenning komen en zegt op basis daarvan het bestuur van het Apostolisch Genootschap te willen adviseren.

Een melding doe je hier.

6 reacties op “Persbericht

  1. Mijn reaktie is, halverwege april, na een zacht genomen dompelbad, als volgt …

    Is er sprake van groepsdruk, om je in dit jaar te melden, anders krijgt u niets . . . !

    Zeventig personen zijn toegetreden en duizenden ànderen hebben dat echter niet gedaan en kijken nu naar de muur van het ultimatum, bij deze commissie !

    Nána, nanána, ná kaartend, HA HA HA …

    Is het de ‘bedoeling’ dat men zich buigt naar + voor : dit afgemeten meldpunt ?

    1. Nee hoor, CG Mol. Er is geen Bedoeling meer sinds uittreding.

      Dus iedereen mag doen waar
      hij/zij zich goed bij voelt. Fijn! ?

  2. Mooi dat er een stuk in De Trouw is verschenen gisteren. Dapper om je persoonlijk te durven uiten en je bij naam te laten noemen in de krant.

    Ook bij IAP blijven we iedereen aanmoedigen om zich te melden.

    Dit initiatief is dan vanuit ZAP voortgekomen?

    Chapeau dat dit persbericht door de krant is geplaatst, op naar een nog groter bereik zou ik zeggen! Volgen er nog meer kranten?

    1. Dag ex-lid, dit is een privé-initiatief geweest. Het persbericht is ons toegezonden, en wij hebben het geplaatst.

      Trouw heeft naar aanleiding van het persbericht een artikel gepubliceerd op 17 april. Zie hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *