Artikel in Trouw

Trouw plaatste op zaterdag 17 april onderstaand artikel van journalist Maaike van Houten.


***
Aanvulling 10/5: Inmiddels zijn er 122 meldingen binnen.
***

Zeventig klachten ‘psychische schade’ bij meldpunt Apostolisch Genootschap

“Ruim zeventig leden en oud-leden van het Apostolisch Genootschap hebben zich gemeld bij het externe meldpunt dat is ingesteld na  berichten over de hiërarchische, besloten cultuur in deze kleine religieus-humanistische geloofsgemeenschap. Zij willen compensatie voor de schade die ze hebben geleden.  

De meldingen zijn volgens een woordvoerder van het Apostolisch Genootschap voor ongeveer 90 procent afkomstig van voormalige leden. Ze gaan over het verleden, met name de jaren zeventig tot negentig van de vorige eeuw. Het gaat volgens haar om klachten in de psychische sfeer, niet om meldingen van seksueel misbruik.

Het meldpunt is onderdeel van een reeks aan maatregelen die het bestuur van het Apostolisch Genootschap trof, naar aanleiding van het boek Apostelkind van Renske Doorenspleet. Zij beschrijft haar jeugd in het genootschap, een van oorsprong Engelse geloofsgemeenschap die in Nederland in 1951 werd opgericht en nu circa 14.000 leden heeft. Doorenspleet is kritisch over de verstikkende cultuur destijds, die ze vergelijkt met een sekte. Aan de top daarvan staat een Apostel die werd verheerlijkt. Leden die zich niet aan de strenge regels van het genootschap hielden, werden openlijk berispt of uitgesloten.

Reflectietraject

Op het boek kwamen reacties van mensen met soortgelijke ervaringen. Het bestuur betuigde spijt en maakte excuses. “Dit had niet mogen gebeuren”, stelde het in een verklaring. Er kwam een ‘reflectietraject’ met onder andere gesprekken met zo’n 140 mensen. Ook werd een meldpunt ingesteld. Voorzitter is Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgevens.

Ilonka Sinkeldam, die de slachtoffers probeert te organiseren, noemt de instelling van dat meldpunt ‘een goede stap’. Ze is ervan overtuigd dat het niet bij de zeventig meldingen zal blijven. “Veel mensen ervaren schuld en schaamte om naar buiten te komen met wat hen is overkomen”, zegt Sinkeldam, die 25 jaar geleden uit het Apostolisch Genootschap stapte.

De cultuur is daar inmiddels heel anders, zegt de woordvoerder. “We zijn nu veranderd naar een zeer vrijzinnige gemeenschap met een decentrale organisatie. Dit is niet te vergelijken met de tijd waar de meldingen over gaan.”

Slachtoffers kunnen aanspraak maken op een financiële vergoeding of psychologische ondersteuning. Er wordt een maximum van 5000 euro uitgekeerd. Sinkeldam noemt dat ‘belachelijk weinig’ voor het enorme leed dat is aangedaan.”

Dit is een overgetypte versie van een artikel in Trouw. Het artikel is ook online verschenen. Alle copyrights: dagblad Trouw/DPG Media.

8 reacties op “Artikel in Trouw

 1. Wat betekent het, de slachtoffers te organiseren? Is dat de facebook groep ZAP, iets wat op deze website nog ontbreekt.

  Ex leden willen niet graag georganiseerd worden, is juist mijn ervaring, vandaar de verwarring over deze zinsnede. Het hele externe meldpunt is daar voor bedoeld om lotgenoten contact te organiseren onder professionele begeleiding. Verder kent facebook diverse groepen en pagina’s voor ex leden.

  Ben het verder volkomen eens met wat er verder verteld is in dit artikel. Voor wat betreft de hoogte van het bedrag dat is ook niet schokkend hoog, anderzijds, veel is verjaard of niet aantoonbaar te maken leed. Dan is überhaupt een regeling al iets. De duur van de regeling dat mag wel langer worden. Zeker als alle ex leden bereikt worden en bij de commissie behandeld. Dan is er te weinig mankracht voor vrees ik.

  En helaas weer staat in de krant: geen meldingen van seksueel misbruik. Die gevallen onder leden zijn er wel zoals ik uit de verhalen op deze website op maak, misbruik in alle mogelijke opzichten.

 2. Het gaat over een ‘voor alle slachtoffers ronduit beledigende meldpuntregeling’ lees ik op de Samen Apostolisch Site en ik ben het echt van harte eens met hun standpunt : het genootschap heeft zèlf de touwtjes in handen, heeft de macht !

  Dit zie ik in mijn beeldende kunst terug.

  En dat is onbetaalbaar, dat gevoel …

 3. Het is FEEST, Christus is KONING en bij het genootschap is dat veranderd en ik vind dat verwarrend, maar eigenlijk nu ook wel weer héél erg grappig zoals een schommelde waarheid, die je echt lollig helemaal zover op kunt draaien als het mogelijk is …

  Laat je die schommel los, dan draait die in allemaal gekke, vliegende rondjes …

  Het is weer eens wat ànders zodoende !

 4. Inmiddels hebben meer 115 mensen zich bij het Meldpunt aangemeld. En het aantal groeit nog steeds. Nu is het afwachten wat het vervolg zal zijn.

  1. Van 70 naar 115 zonder enige vorm juiste informatie. Knap hoor maar lijkt me meer op het opruien van een onderwerp.

   1. Er zijn inmiddels 122 meldingen gedaan, heeft het AG gisteravond bekendgemaakt tijdens een onderhoud exclusief voor leden en sympathisanten.

    Tevens benadrukte men dat de mogelijkheid tot melding doen nog steeds openstaat.

    Ook opruiing wellicht?

    Wel opmerkelijk dat belangstellenden die inmiddels hun lidmaatschap hadden opgezegd uit de Zoom-meeting werden verwijderd.

    Zoveel is er dus nog niet veranderd.

    Wij/zij.

    Apostolisch Genootschap/Buitenwereld.

   2. Opruiing? Nee, daar maak ik me niet schuldig aan. Wel hecht ik zeer aan de waarheid. Vandaar mijn update!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *