Ex-Apostelkind Marjolein Sanders heeft de media-berichten over het boek Apostelkind bijgehouden, verzameld en in een handige tijdlijn gezet. Renske heeft die gegevens aangevuld en wij hebben daar vervolgens een media-tijdlijn van gemaakt.
Lees verder Media-tijdlijn ApostelkindOpen brief aan sprekers voor het Apostolisch Genootschap
Het Apostolisch Genootschap probeert links en rechts krampachtig haar imago op te poetsen door te rommelen in de zelfhulp-hoek. Daarbij huren ze prominente sprekers in om deze grijze, dolende sekte een fris nieuw gezicht te geven. Het lijkt erop dat veel van de sprekers geen idee hebben door wie ze zijn ingehuurd. Want hoe kun je over zaken als zelfontplooiing en eigenwaarde praten als je weet hoe het Apostolische Genootschap individualiteit eerder als een ziekte zag?
Daarom hier een open brief aan deze sprekers. Kopieer hem, mail hem naar de sprekers, verwijs ernaar als je op een social media bericht van zo’n spreker reageert of doe ermee wat je wilt. Spread the word!
Beste spreker,
Natuurlijk begrijp ik dat je het liefst zoveel en zo vaak mogelijk praat over jouw expertise. En dat je je daarvoor laat inschakelen door allerlei organisaties. Ik snap ook dat je niet al die organisaties eens goed tegen het licht kunt houden. Bijvoorbeeld om te kijken of ze wel een beetje deugen. Of je niet wordt ingezet om wit te maken wat eigenlijk gitzwart is.
Mag ik je daarbij helpen? Binnenkort spreek je op een bijeenkomst van Iederal of het Apostolisch Genootschap. Beide clubs presenteren zich als Humanistisch of menslievend of wat het marketinglabel van dat moment nu ook is. Veel van hun evenementen gaan om eigenwaarde, individuele groei of de omgang met anderen. Dat zou je met een beetje gevoel voor cynisme grappig kunnen noemen.
En dat zit zo: het Apostolisch Genootschap heeft duizenden mensen diep beschadigd. Het was, en is voor een groot deel nog steeds, een sektarische club. Die jarenlang een leider had die voor de leden bepaalde wat ze wel en niet mochten doen en denken. Niks persoonlijke ontwikkeling, niks zelfwaarde: het woord van de Apostel was wet. Nieuwe baan? Toestemming vragen. Als vrouw willen werken? Toestemming vragen. En dit is nog maar een fractie van de misstanden.
Net voor Corona verscheen het boek: Apostelkind (https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/apostelkind/) . Auteur Renske Doorenspleet was zelf jarenlang Apostolisch en schetst in dat boek hoe haar ogen opengingen. En van verbazing nooit meer dicht. Apostelkind beschrijft de cynische, methodische manier waarop Apostel Slok en later zijn zoon als opvolger, beslisten over het lot van duizenden mensen. En dan laten we het onderwerp van de vele miljoenen die zij daarmee verzamelden, nog maar even onbesproken. Of hun kapitale villa’s en full-option Mercedessen. Met chauffeur.
Het boek maakte veel los. Herinneringen die we vaak liever niet nog een keer hadden beleefd, strijd tussen ouders die nog in de sekte zaten en kinderen die eruit waren gestapt, tot aan volwaardige trauma’s. Hoe ik dat weet? Ik was één van de ‘volgelingen’. Tot ik eruit stapte. Na het verschijnen van het boek zijn we door het Apostolisch Genootschap beschimpt als ‘afvalligen’, als ‘hooguit 2% die ontevreden was met de licht sturende manier van leidinggeven.’
Er zijn excuses aangeboden. Met terughoudendheid. Zonder echt door de knieën te gaan. Velen van ons hebben het kunnen afsluiten. Maar bij anderen scheuren de wonden weer open als we zien dat deze sekte, die onze jeugd stal en menig zelfbeeld onherstelbaar beschadigde, mooi weer speelt door mensen van naam, mensen zoals jij, in te huren.
Als je – ondanks deze donkere geschiedenis van je opdrachtgever – toch gaat, wil je daar dan aan denken? En misschien kun je, namens de duizenden directe en indirecte slachtoffers van het Apostolisch Genootschap, dan 1 of 2 kritische vragen stellen of opmerkingen maken?
Dank je voor je aandacht.
Uit!
Vanaf vandaag is het boek ‘Op het tapijt gebracht’ verkrijgbaar bij oa Bol en Amazon, maar ook gewoon bij uw plaatselijke boekhandel. Wij hebben het nog niet gelezen, maar we zijn benieuwd.
24: Mijn strijd voor erkenning
Uit Apostelkind van R. Doorenspleet, de aangrijpende verhalen op deze site en de conclusies van de Dialooggesprekken doemt het beeld op dat inmenging door het Apostolisch Genootschap in de persoonlijke levens van leden tot 2000 verre van ongebruikelijk was.
Zo werd je geacht toestemming aan de voorganger te vragen als je een andere baan overwoog, een opleiding wilde gaan doen, wilde verhuizen, of als je een partner op het oog had. Vanzelfsprekend meldde je je ook als er problemen waren in de huiselijke sfeer, en dan werd er niet voor teruggedeinsd om daadwerkelijk in te grijpen in het gezinsleven. Met soms verstrekkende gevolgen.
Richard Schippers kan daarvan meepraten. Hij sprak tegenover de Commissie van het Externe Meldpunt over de traumatische ervaringen die hij in zijn jeugdjaren opdeed, en over de gevolgen die dat heeft gehad voor zijn verdere leven.
De excuses van het Apostolisch Genootschap van 11 oktober 2020 gaan hem niet ver genoeg. Hij wil echte erkenning van het sektarische verleden van het genootschap, en voor wat hem en anderen is aangedaan. Want ook goede bedoelingen hebben soms zeer kwalijke gevolgen.
Lees verder 24: Mijn strijd voor erkenningEen nieuw boek!
Binnenkort verschijnt het vijfde boek over het Apostolisch Genootschap: Op het tapijt gebracht.
Met als centrale vragen: Waarom besloten 30.000 leden kort na de oorlog God terzijde te schuiven en achter één man aan te lopen? En hoe kon het in de loop der jaren zo misgaan?
Lees verder Een nieuw boek!Apostolisch Spiergeheugen
Op sociale media verscheen afgelopen week onderstaand stuk van filosoof Robin Ruben Brouwer, die in 1993 het Apostolisch Genootschap verliet. Toch heeft het Genootschap hem nooit helemaal losgelaten.
Hij deed uitvoerig onderzoek naar het genootschap en schreef in de loop der jaren verschillende analyses, waarover later meer.
In mei 2020, kort na het verschijnen van Apostelkind van Renske Doorenspleet, schreef hij het stuk dat we hier plaatsen. Het is duidelijk dat het boek hem bijzonder had getroffen, en nog verder aan het denken had gezet.
Kort daarna is hij helaas overleden, maar wat een nalatenschap…
Lees verder Apostolisch SpiergeheugenArtikel in Trouw
Trouw plaatste op zaterdag 17 april onderstaand artikel van journalist Maaike van Houten.
***
Aanvulling 10/5: Inmiddels zijn er 122 meldingen binnen.
***
Zeventig klachten ‘psychische schade’ bij meldpunt Apostolisch Genootschap
“Ruim zeventig leden en oud-leden van het Apostolisch Genootschap hebben zich gemeld bij het externe meldpunt dat is ingesteld na berichten over de hiërarchische, besloten cultuur in deze kleine religieus-humanistische geloofsgemeenschap. Zij willen compensatie voor de schade die ze hebben geleden.
Persbericht
Op donderdag 15 april 2021 is onderstaand persbericht, opgesteld door een paar ex-leden, op persoonlijke titel verstuurd aan verschillende media:
We willen deze gelegenheid aangrijpen om ex-leden die twijfelen over contact met het Meldpunt te wijzen op de mogelijkheden. Daarover meer onder het persbericht.
***
Aanvulling 10/5: Inmiddels zijn er 122 meldingen binnen.
***
Een (hernieuwde) kennismaking: Priester Lurck
Kent u hem al, Priester Lurck? Apostolisch in hart en nieren, en elke zondag present, om half tien. (Al is hij in januari warempel een paar weekjes vrij.)
Zijn beeldverhaal is herkenbaar voor vele leden en ex-leden, en hij is natuurlijk duurzaam, van stavast, wars van dogma’s, én tijdovereenkomstig.
Het Meldpunt III
In december 2020 werd naar aanleiding van de vele reacties die Apostelkind had losgemaakt een meldpunt ingericht door het Apostolisch Genootschap.
Eerder deze week plaatsten we al een kritische open brief. Vandaag mogen we een messcherpe analyse plaatsen van een andere direct-betrokkene. Onderstaande analyse is ook aan Bert Wiegman gezonden.
Het Meldpunt II
In december 2020 werd naar aanleiding van de vele reacties die Apostelkind had losgemaakt een meldpunt ingericht door het Apostolisch Genootschap. We vroegen onze lezers om reacties, en die zijn niet onverdeeld positief. Deze kritische open brief is hier een voorbeeld van.
Lees verder Het Meldpunt II